Scroll Top

Τηλεργασία και Χαρά – Πώς να αποκτήσετε μακροπρόθεσμη επιτυχία

Η εξ αποστάσεως εργασία έγινε σταδιακά μια μόνιμη κατάσταση. Πρόκειται πλέον για μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που εργαζόμαστε. Πολλοί συνειδητοποιούν τώρα τις δυσκολίες και τις παγίδες που κρύβει ένας τέτοιος τρόπος εργασίας, πρωτόγνωρος και αρκετά απαιτητικός.

Γνωρίσαμε την εξ αποστάσεως εργασία πέρυσι και σταδιακά έγινε μια πιο μόνιμη κατάσταση. Πρόκειται πλέον για μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που εργαζόμαστε. Και πολλοί συνειδητοποιούν τώρα τις δυσκολίες και τις παγίδες που κρύβει ένας τέτοιος τρόπος εργασίας, πρωτόγνωρος και απαιτητικός.

Κατά τη διάρκεια του εαρινού κύματος της πανδημίας το 2020, σχεδόν οι μισοί από όλους τους υπαλλήλους στην Ελλάδα, εργάζονταν από το σπίτι για μερικές φορές μέσα στο μήνα μέσω ειδικού προγράμματος. Παρόλο που ήταν ένας …τρομακτικός χρόνος για όλους μας, υπήρχε παράλληλα μια νέα αλλαγή στην εργασία αλλά και ένας μικρός ενθουσιασμός που μπορούσαμε να εργαστούμε επιτέλους από το σπίτι για πρώτη φορά!

Πολλοί προσαρμόστηκαν εύκολα σε αυτόn τον νέο τρόπο εργασίας. Τα τραπέζια της κουζίνας μας έγιναν ψηφιακοί επιχειρηματικοί κόμβοι και οι κρεβατοκάμαρες μας έγιναν δωμάτια για Zoom. Αυτό όμως ίσχυε για σχεδόν πριν 10 μήνες, γιατί η βραχυπρόθεσμη αυτή μετάβαση στην εξ αποστάσεως εργασία, έγινε σταδιακά πιο μόνιμη, θεμελιώδης πλέον αλλαγή στον τρόπο που εργαζόμαστε. Και πολλοί συνειδητοποιούν τώρα τις δυσκολίες και τις πιθανές παγίδες που κρύβει αυτή η αλλαγή.

Μετά το καλοκαίρι, επανήλθε ξανά αυτή η κατάσταση και οι εργοδότες των επιχειρήσεων, συνειδητοποιούν τώρα ότι μπορούν να εμπιστευτούν τους ανθρώπους τους για να κάνουν τη δουλειά και να είναι εξίσου παραγωγικοί χωρίς na βρίσκονται στο χώρο της εργασίας τους.

Η απομακρυσμένη εργασία, ήρθε για να μείνει.

Όμως, δεν θέλουν όλοι να εργάζονται από το σπίτι. Μερικοί χάνουν αυτή τη γοητευτική φασαρία του γραφείου και την κοινωνική πτυχή του χώρου εργασίας τους. Άλλοι δυσκολεύονται να διευθύνουν και τα παιδιά και την εργασία τους ταυτόχρονα από το σαλόνι του σπιτιού τους. Άλλοι δεν έχουν την άνεση να χωρίζονται σε ξεχωριστά δωμάτια κατά τις ώρες εργασίας τους. Ανεξάρτητα όμως από το σε ποια φάση βρίσκεστε, η απομακρυσμένη εργασία είναι εδώ και δε θα φύγει ακόμα.

Πώς μπορείτε λοιπόν να ανταπεξέλθετε σε αυτό και να πετύχετε;

Δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο

Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα χρειαστεί να κάνει ο νέος τρόπος εργασίας σας στο σπίτι, καθώς μια βραχυπρόθεσμη λύση μεταβάλλεται πλέον σε μια μόνιμη νέα πραγματικότητα, είναι η δημιουργία ενός ειδικού χώρου στο σπίτι τους, που μόνος σκοπός του είναι η εργασία. Τα τραπέζια της κουζίνας, ο καναπές ή το τραπεζάκι του σαλονιού, δεν θα λειτουργήσουν πια. Ακόμη και για επιχειρήσεις που ακολουθούν το μοντέλο τρεις ημέρες στο γραφείο, δύο σπίτι και δύο ημέρες το σαββατοκύριακο, θα ήταν αδύνατον, όσον αφορά την επαγγελματική νοοτροπία, να μεταβείτε από το γραφείο στον καναπέ και να διατηρήστε ταυτόχρονα την ίδια στάση και παραγωγικότητα. Ένας αποκλειστικός και ειδικά διαμορφωμένος χώρος βοηθά στη δημιουργία μιας πιο ομαλής μετάβασης από το χώρο εργασίας σας στην εργασία από το σπίτι. Θα σας προκαλεί μια επαγγελματική αίσθηση όταν μπαίνετε στο χώρο αυτό. Αυτός ο ειδικός χώρος, θα πρέπει ιδανικά να αποκοπεί κατά κάποιο τρόπο από διάφορους περισπασμούς και θορύβους από άλλα μέλη της οικογένειας στο σπίτι. Δεν θα είστε το ίδιο παραγωγικός αν κάθε πρωί επί δύο χρόνια μπαίνετε στην κουζίνα και ανοίγετε το laptop σας να ξεκινήσετε δουλειά και να μένετε εκεί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Αν είστε και κοντά στο ψυγείο, σίγουρα δεν θα βοηθήσει καθόλου την κατάσταση…

Ανακαλύψτε την ιδανική ατμόσφαιρα στο χώρο σας

Ένα από τα μεγαλύτερη οφέλη που πολλοί θα απολάμβαναν σίγουρα στις αρχές της απομακρυσμένης εργασίας τους, είναι ο απόλυτος έλεγχος στο περιβάλλον του γραφείου τους. Ραδιοφωνικός σταθμός; Διαλέγετε τον αγαπημένο σας. Πολύ ζέστη; Δεν χρειάζεται να διαπραγματευτείτε για το αν θα ανοίξετε το παράθυρο με έναν συνάδελφο που κρυώνει μονίμως. Όσον αφορά μια μακροχρόνια απομακρυσμένη εργασία, είναι καλό να αλλάζετε την ατμόσφαιρα του γραφείου σας για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα σε εσάς. Για παράδειγμα, βρίσκεται έναν χαλαρό σταθμό το πρωί, που σας βοηθά να ξεκαθαρίσετε τα εισερχόμενα mail και να ελέγξετε τις καμπάνιες. Η χαλάρωση μετά το μεσημεριανό γεύμα, απαιτεί μια πιο έντονη λίστα αναπαραγωγής με δυνατά κομμάτια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας σας στα ύψη. Άλλοι πιστεύουν ότι ορισμένες εργασίες, όπως το να γράφεις σε ένα blog, μπορούν να συγκεντρωθούν ευκολότερα με έναν πιο ήπιο ήχο, όπως ήχους βροχής ή ακόμα και με ένα βίντεο στο YouTube με θόρυβο γραφείου. 

Παίξτε με το φωτισμό. Το φυσικό φως είναι πάντα καλύτερο για εγρήγορση και προσοχή, ενώ για εκείνους που τους αρέσει να εργάζονται βράδια, το πιο απαλό φως της λάμπας μπορεί να είναι καλύτερο.

Σκεφτείτε την ιδανική θερμοκρασία του δωματίου σας. Ενώ είναι πολύ δελεαστικό να δημιουργούμε ένα άνετο γραφείο που είναι πάντα ζεστό, η έρευνα διαπίστωσε ότι τείνουμε να χάνουμε την παραγωγικότητα μας σε δωμάτια που είναι πολύ ζεστά. Αν είστε κουρασμένοι μετά από ένα δύσκολο και απαιτητικό πρωϊνό, δεν ανάβετε τη θέρμανση στο χώρο, ανοίγετε το παράθυρο για καθαρό αέρα.

Πιέστε τον εαυτό σας να παραμείνει συνδεδεμένος με τους υπόλοιπους συναδέλφους

Η απομακρυσμένη εργασία αποτελεί πρόκληση τόσο για τους εξωστρεφείς όσο και για τους εσωστρεφείς ανθρώπους. Για τον πρώτο, που δεν περιβάλλεται από συναδέλφους, η έλλειψη επικοινωνίας με φυσική επαφή και η κοινωνικοποίηση των γραφείων, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα όταν πρόκειται για τηλεργασία. Από την άλλη πλευρά, για τους εσωστρεφείς που πιθανότατα αφοσιώνονται ευκολότερα στην τηλεργασία, υπάρχει ο κίνδυνος να τρομάζουν ή να αγανακτούν με την ιδέα ότι θα ακουστεί ο ήχος από τον υπολογιστή τους που θα τους καλεί να συνδεθούν στην ομάδα. Το γραφείο τους ανάγκασε σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Η τηλεργασία θα τους κάνει να αρχίσουν να αποφεύγουν συνειδητά τις ψηφιακές ομαδικές συνομιλίες και συγκεντρώσεις. Σε όποια πλευρά και αν βρίσκεστε – και μπορεί να είναι και τα δύο ανάλογα με τη διάθεσή σας και πόσο κουρασμένοι είστε – το να αναγκάσετε τον εαυτό σας να παραμείνετε συνδεδεμένοι είναι βασικό για τη μακροχρόνια τηλεργασία.

Και πιέστε τον εαυτό σας να σταματήσετε να εργάζεστε!

Αυτό είναι μάλλον το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όταν ο προσωρινός χώρος εργασίας είναι το τραπέζι της κουζίνας ή η πολυθρόνα του καθιστικού σας, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πόσες ώρες είστε προσηλωμένοι μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή. Είναι σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία σας μέσω της τηλεργασίας, να αναγκάσετε τον εαυτό σας να σταματήσει, να κλείσει τον υπολογιστή και να σηκωθεί. Εάν ο οργανισμός σας έχε μάθει στο 9 με 5 ή ισοδύναμες ώρες εργασίας, απλώς εργαστείτε αυτές τις ώρες και μετά κλείστε το για όλη την υπόλοιπη ημέρα. 

Θυμηθείτε, πως δεν θα είστε καλός για κανέναν εάν εξαντληθείτε από την υπερβολική εργασία. Και είναι επίσης κακό για τη σωματική και την ψυχική σας υγεία. Κάντε ένα διάλειμμα, προσπαθήστε να πατήσετε το off όταν τελειώσει η ημέρα σας και αντισταθείτε στον έλεγχο των emails αργά το βράδυ. Βγείτε έξω να περπατήσετε, να πάτε για ψώνια ή να αθληθείτε. Σας αποσπά από τη νοοτροπία εργασίας και σας βοηθά να ξεκουράσετε το μυαλό. Δοκίμασε το!

Related Posts