Scroll Top

Νέα Επιχείρηση το 2023; Μάθε πώς να ξεκινήσεις σε 5 Βήματα

nea-epixeirisi-2023

Πριν ξεκινήσετε: Αποκτήστε τη σωστή νοοτροπία

Ακούμε συχνά για νέες επιτυχημένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, είναι σπάνιο να είναι τόσο απλή η επιτυχία και δεν βλέπουμε πίσω από την επιτυχημένη επιχείρηση, τα χρόνια της προσπάθειας ώστε να χτιστεί και εν τέλει να κυκλοφορήσει δημόσια. Θυμηθείτε να εστιάζετε στο επαγγελματικό σας ταξίδι και μην συγκρίνετε την επιτυχία σας με την επιτυχία κάποιου άλλου.

Η συνέπεια είναι το κλειδί

Οι νέοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ξεκινούν με όρεξη αλλά απογοητεύονται όταν αυτό το κίνητρό τους στο μέλλον εξασθενεί για οποιονδήποτε λόγο. Γι’ αυτό,  είναι απαραίτητο να δημιουργείτε συνήθειες και να ακολουθείτε ρουτίνες που θα σας δίνουν δύναμη όταν το κίνητρο σας θα εξασθενεί.

Προχωρήστε στο επόμενο βήμα

Μερικοί επιχειρηματίες “βουτάνε” στα βαθιά χωρίς να κοιτάζουν άλλα πράγματα που συνδέονται άμεσα με την επιχείρησή τους. Άλλοι πάλι το ψάχνουν πολύ και τελικά δεν ξεκινούν ποτέ. Ίσως εσείς να είστε ένα μιξ από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις και ναι, αυτό είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να είστε.

Ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε οποιονδήποτε επαγγελματικό ή προσωπικό σας στόχο, είναι να καταγράψετε κάθε πιθανό βήμα που χρειάζεται για την επίτευξη του βασικού σας στόχου. Στη συνέχεια, βάλτε σε σειρά αυτά τα βήματα με βάση το τι πρέπει να γίνει πρώτα. Ορισμένα από αυτά τα βήματα που πρέπει να συμβούν, μπορεί να διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, ενώ άλλα χρειάζονται πολύ χρόνο. Το θέμα όμως είναι να κάνεις πάντα το επόμενο βήμα και να μην “κολλάς”.

1. Προσδιορίστε την επιχειρηματική σας ιδέα

Οι περισσότεροι λένε “βγάλε χρήματα από αυτό που αγαπάς”, όμως ξεχνούν άλλα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: α) πρέπει να είναι αρκετά κερδοφόρο και β) να είναι κάτι στο οποίο να είστε πολύ καλοί.

Για παράδειγμα, μπορεί να αγαπάτε πολύ τη μουσική, αλλά πόσο βιώσιμη είναι η επιχειρηματική σας ιδέα αν δεν είστε ένας δημοφιλής τραγουδιστής ή τραγουδοποιός; Ίσως σας αρέσει να φτιάχνετε σαπούνια και θέλετε να ανοίξετε ένα δικό σας κατάστημα χειροποίητων σαπουνιών στη μικρή σας πόλη που έχει ήδη τρία εκεί κοντά – δεν θα είναι εύκολο να κατακτήσετε την αγορά όταν δημιουργείτε ένα ίδιο προϊόν με άλλα κοντινά καταστήματα, αλλά μπορείτε να κάνετε ένα τσικ παραπάνω σε αυτό που κάνουν οι άλλο τρεις.

Εάν δεν έχετε ακόμα ιδέα για το τι ακριβώς θα κάνει η επιχείρησή σας, κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις στον εαυτό σας:

 • Τι σου αρέσει να κάνεις;
 • Τι δεν σου αρέσει να κάνεις;
 • Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι νέο σε αυτό που αγαπάτε και που θα έκανε τα πράγματα καλύτερα και τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη;
 • Σε τι είσαι καλός;
 • Τι συμβουλές σας ζητούν τρίτοι;
 • Αν σας έδιναν δέκα λεπτά για μια πεντάλεπτη ομιλία για οποιοδήποτε θέμα, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;
 • Τι είναι κάτι που πάντα θα θέλατε να κάνετε, αλλά δεν είχατε τους πόρους;

Οι παραπάνω ερωτήσεις μπορούν να σας οδηγήσουν σε μια νέα και φρέσκια ιδέα για τη νέα επιχείρησή σας. Εάν έχετε ήδη μια ιδέα, μπορεί τα παραπάνω να σας βοηθήσουν να την επεκτείνετε. Μόλις βρείτε λοιπόν την ιδέα σας, μελετήστε αν είστε καλοί σε αυτήν και εάν είναι κερδοφόρα παράλληλα.

Η επιχειρηματική σας ιδέα, δεν χρειάζεται να είναι το επόμενο καλύτερο scrub της αγοράς, αλλά μπορείτε να πάρετε ένα ήδη υπάρχον προϊόν και να το βελτιώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να πουλήσετε ένα ψηφιακό προϊόν, ώστε να υπάρχουν γενικά λιγότερα έξοδα.

Τι είδους επιχείρηση πρέπει να ξεκινήσετε;

Πριν επιλέξετε τον τύπο της επιχείρησης που θα ξεκινήσετε, υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Τι είδους χρηματοδότηση έχετε;
 • Πόσο χρόνο έχετε για να επενδύσετε στην επιχείρησή σας;
 • Προτιμάτε να εργάζεστε από το σπίτι, σε γραφείο ή σε εργαστήριο;
 • Τι ενδιαφέροντα έχετε;
 • Μπορείτε να “πουλήσετε” πληροφορίες (όπως π.χ. ένα σεμινάριο), αντί για ένα προϊόν;
 • Τι δεξιότητες ή τεχνογνωσία έχετε;
 • Πόσο γρήγορα μπορείτε για να αναβαθμίσετε την επιχείρησή σας;
 • Τι είδους υποστήριξη έχετε στο ξεκίνημα της επιχείρησής σας;
 • Έχετε συνεργάτες;
 • Σκέφτεστε το franchise;

Εξετάστε δημοφιλείς επιχειρηματικές ιδέες

Δεν είστε σίγουροι τι είδους επιχείρηση θα ξεκινήσετε;

Εξετάστε μία από τις παρακάτω δημοφιλείς επιχειρηματικές ιδέες:

 • Ξεκινήστε ένα Franchise
 • Ξεκινήστε ένα Blog
 • Ξεκινήστε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα/eshop
 • Ξεκινήστε μια επιχείρηση Dropshipping
 • Ξεκινήστε μια επιχείρηση καθαρισμού
 • Ξεκινήστε μια επιχείρηση λογιστικών υπηρεσιών
 • Ξεκινήστε μια επιχείρηση ένδυσης
 • Ξεκινήστε μια συμβουλευτική επιχείρηση
 • Ξεκινήστε μια επιχείρηση φωτογραφίας και video
 • Ξεκινήστε μια επιχείρηση μηχανημάτων αυτόματης πώλησης

Σε επόμενα άρθρα θα αναλύσουμε τις παραπάνω επιχειρηματικές ιδέες. Μείνετε συντονισμένοι!

2. Κάντε έρευνα αγοράς και Ανταγωνιστών

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους παρά στο να γνωρίσουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο τους.

Τι σας κάνει ξεχωριστούς;

Εάν η ανάλυση αγοράς δείχνει ότι το προϊόν ή η υπηρεσία σας υπάρχουν στην περιοχή σας και στην αγορά ήδη, δείτε εάν μπορείτε να σκεφτείτε μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος. Πάρτε για παράδειγμα την καθαριότητα του σπιτιού — αντί για τις γενικές υπηρεσίες καθαρισμού που προσφέρουν όλοι, μπορείτε εσείς να ειδικευτείτε σε σπίτια με κατοικίδια ή να εστιάσετε σε καθαρισμούς γκαράζ.

Πρωτογενής Έρευνα

Το πρώτο στάδιο οποιασδήποτε μελέτης και έρευνας ανταγωνισμού, είναι η πρωτογενής έρευνα, η οποία συνεπάγεται με τη λήψη δεδομένων απευθείας από δυνητικούς πελάτες αντί να βασίζεται σε συμπεράσματά σας από προηγούμενα δεδομένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχετικά ερωτηματολόγια, έρευνες και συνεντεύξεις για να μάθετε το τι προτιμούν οι καταναλωτές.

Η έρευνα με φίλους και συγγενείς δεν συνιστάται, εκτός εάν είναι η αγορά – στόχος σας. Οι άνθρωποι που λένε ότι θα αγόραζαν κάτι και οι άνθρωποι που το κάνουν όντως, είναι δύο πολύ διαφορετικοί κόσμοι. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να δώσουμε μεγάλη σημασία σε αυτά που λένε, να δημιουργήσουμε το προϊόν σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους επειδή είπαν ότι θα το αγόραζαν και να “πέσει” όταν προσπαθείτε να το πουλήσετε επειδή όλοι όσοι είπαν ότι ΘΑ το αγόραζαν και τελικά δεν το κάνουν, επειδή το προϊόν δεν είναι κάτι που όντως θα αγόραζαν σήμερα.

Δευτερογενής Έρευνα

Χρησιμοποιήστε ήδη υπάρχουσες πηγές πληροφοριών, όπως δεδομένα απογραφής, για να συλλέξετε πληροφορίες όταν κάνετε μια δευτερογενής έρευνα. Τα τρέχοντα δεδομένα μπορούν να μελετηθούν, να συγκεντρωθούν και να αναλυθούν με διάφορους τρόπους που είναι κατάλληλοι για τις ανάγκες σας, αλλά μπορεί να μην είναι και τόσο λεπτομερείς όσο η πρωτογενής έρευνα.

3. Επιχειρηματικό σχέδιο – Business Plan

Ένα επιχειρηματικό σχέδιο χρησιμεύει ως “οδικός” χάρτης για την επιτυχημένη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης. Αυτό το έγγραφο διευκολύνει την διοίκηση της εταιρείας. Όταν φτιάχνετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, συμπεριλάβετε τις ακόλουθες ενότητες:

Περίληψη: Η περίληψη θα πρέπει να είναι το πρώτο στοιχείο του επιχειρηματικού σχεδίου σας, αλλά θα πρέπει να γράφεται τελευταίο. Περιγράφει τη νέα επιχείρηση και επισημαίνει τους στόχους της εταιρείας και τις μεθόδους επίτευξής τους.

Περιγραφή εταιρείας: Η περιγραφή της εταιρείας καλύπτει τα προβλήματα που επιλύει το προϊόν ή η υπηρεσία σας και το γιατί η επιχείρηση ή η ιδέα σας είναι η καλύτερη.

Ανάλυση αγοράς: Αυτή η ενότητα του επιχειρηματικού σας σχεδίου αναλύει πόσο καλά στέκεται μια εταιρεία απέναντι στους ανταγωνιστές της. Η ανάλυση αγοράς θα πρέπει να περιλαμβάνει την αγοράστόχο, την ανάλυση τμηματοποίησης, το μέγεθος της αγοράς, τον ρυθμό ανάπτυξης, τις τάσεις και μια αξιολόγηση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

Οργάνωση και δομή: Γράψτε για το είδος της επιχειρηματικής οργάνωσης που περιμένετε, ποιες στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου προτείνετε και ποιος θα στελεχώσει τη διοικητική ομάδα. Ποια είναι τα προσόντα τους; Η επιχείρησή σας θα είναι ομόρρυθμη, ετερόρρυθμη, ΙΚΕ κοκ ;

Αποστολή και στόχοι: Αυτή η ενότητα πρέπει να περιέχει μια σύντομη δήλωση και λεπτομέρειες για το τι επιθυμεί να επιτύχει η επιχείρηση σας, καθώς και τα βήματα που θα ακολουθήσει για να φτάσει ως εκεί. Αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, δραστικοί, ρεαλιστικοί και φυσικά χρονικά δεσμευμένοι, που θα πρέπει να υλοποιούνται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Προϊόντα ή υπηρεσίες: Αυτή η ενότητα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής σας. Περιλαμβάνει ποια προϊόντα θα προσφέρετε στους καταναλωτές κατά την αρχή της επιχείρησης, πώς συγκρίνονται με τους υπάρχοντες ανταγωνιστές, πόσο θα κοστίζουν τα προϊόντα σας, ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία των προϊόντων σας, πώς θα προμηθευτείτε τα υλικά αλλά και πόσο θα κοστίζουν.

Σύνοψη ιστορικού: Αυτό το τμήμα του επιχειρηματικού σχεδίου είναι το πιο χρονοβόρο. Συγκεντρώστε και συνοψίστε τυχόν δεδομένα, άρθρα και ερευνητικές μελέτες σχετικά με τάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά και αρνητικά την επιχείρηση ή τον κλάδο σας.

Σχέδιο marketing: Ένα σχέδιο marketing προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας και αναλύει τους ανταγωνιστές σας. Συζητά επίσης το πώς θα προωθήσετε την επιχείρησή σας, πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για το marketing και πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει η καμπάνια.

Οικονομικό σχέδιο: Το οικονομικό σχέδιο είναι ίσως ο πυρήνας του επιχειρηματικού σχεδίου γιατί, χωρίς χρήματα, η επιχείρηση δεν θα ευδοκιμήσει. Συμπεριλάβετε έναν προτεινόμενο προϋπολογισμό στο οικονομικό σας σχέδιο μαζί με τις προβλεπόμενες οικονομικές καταστάσεις, όπως μια κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, έναν ισολογισμό και μια κατάσταση ταμειακών ροών. Συνήθως, οι προβλεπόμενες οικονομικές καταστάσεις πέντε ετών είναι αποδεκτές. Σε αυτή την ενότητα θα πρέπει να συμπεριλάβετε το αίτημα χρηματοδότησής σας εάν χρειάζεστε εξωτερική χρηματοδότηση.

4. Επιλέξτε τη μορφή της Εταιρείας σας – Μορφές Εταιρείας – Ποιες είναι; Τα υπέρ και τα κατά

Κατά τη διάρθρωση της επιχείρησής σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας πώς κάθε μορφή εταιρείας επηρεάζει το ποσό των φόρων που θα οφείλετε, τις καθημερινές σας λειτουργίες και εάν τα προσωπικά σας περιουσιακά στοιχεία κινδυνεύουν!

ΑΤΟΜΙΚΗ
Είναι η πιο απλή μορφή επιχείρησης, ιδρύεται, οργανώνεται και διοικείται από ένα άτομο.
ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Ε.

Για την ίδρυση της Ομόρρυθμής Εταιρείας (Ο.Ε.) συνιστάται μεταξύ δύο ή περισσότερων (φυσικών ή νομικών) προσώπων που έχουν κοινό σκοπό, κατά την έκφραση του νόμου (αρθ. 741 Αστικού Κώδικα) να συνεμπορεύονται υπό εταιρική επωνυμία.

ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ε.Ε.

Ετερόρρυθμη εταιρεία είναι η εμπορική προσωπική εταιρεία με νομική προσωπικότητα, στην οποία ένας ή περισσότεροι εταίροι ευθύνονται απεριόριστα και εις ολόκληρον για τα εταιρικά χρέη (ομόρρυθμοι εταίροι), ενώ άλλοι ένας ή περισσότεροι, δεν ευθύνονται ή ευθύνονται περιορισμένα (ετερόρρυθμοι εταίροι).

Κατοχύρωση domain name – ονόματος χώρου στο διαδίκτυο

Το όνομα της ιστοσελίδας σας ή domain name, είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας της. Το ιδανικό domain name ενισχύσει το SEO της ιστοσελίδας σας, καθώς είναι μία από τις παραμέτρους που ελέγχει η μηχανή αναζήτησης. Σημαντική είναι η έγκαιρη ανανέωση του ονόματος χώρου της ιστοσελίδας σας, ώστε να μην έχετε κίνδυνο τεχνικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών. Διαβάστε περισσότερα, εδώ.

 

Related Posts