Scroll Top

Η Σπουδαιότητα του Προϊόντος, η Διαδικασία και οι Άνθρωποί σου

billionphotos-1857435

Αν έπρεπε να διαλέξω τρεις τομείς που αποδίδουν το μέγιστο της επένδυσης του χρόνου και των χρημάτων σου, θα ήταν χωρίς αμφιβολία το Προϊόν, η Διαδικασία και οι Άνθρωποί σου.

Το Προϊόν

Όλα τα λεφτά του κόσμου να επενδύσεις σε διαφημίσεις, δε θα “σωθεί” ένα κακό προϊόν, ενώ θα πρέπει να είσαι εκατό τοις εκατό σίγουρος, ότι υποστηρίζει πλήρως το πολλά υποσχόμενο brand του.

Ίσως να μην έχεις τόσους πελάτες όσους θα ήθελες. Ρώτησες ποτέ τη γνώμη τους για το σχεδιασμό του προϊόντος; Ζήτησες να σου πουν την άποψή τους για τις υπηρεσίες σου; Για παράδειγμα, φτιάξε μια ερώτηση του τύπου: “Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για εσένα (πελάτη μας), που να σε ενθουσιάσει; ” και από κάτω ένα μεγάλο λευκό, άδειο “κουτί” , ώστε να σου γράψουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Δοκίμασέ το. Έχεις σίγουρα να μάθεις πολλά…

Ωστόσο, ένα καλό σημάδι της καλής ποιότητας του προϊόντος σου, είναι η προθυμία των πελατών, να σε συστήσουν σε συναδέλφους και φίλους τους. Ερώτηση που θα μπορούσε να τεθεί εδώ, παρόμοια με την προηγούμενη, είναι:

“Με κλίμακα από το ένα έως το δέκα, πόσο πιθανό είναι να μας συστήσετε σε έναν φίλο ή συνάδελφό σας;”

Με εννιάρια ή δεκάρια, θα σε ανταμείψουν οι υποστηρικτές σου. Οκτάρια ή εφτάρια, θα βάλουν οι παθητικοί ακόλουθοι σου, ενώ έξι και λιγότερο, τυχόν δυσφημιστές σου.

Προσπάθησε να σχηματίσεις μια εικόνα μέσα από όλο αυτό με ποσοστά και εν συνεχεία, ασχολήσου με τους υποστηρικτές σου και τους επικριτές σου, για να ανακαλύψεις πού χρειάζεσαι βελτίωση.

Σχετικό:  5 Ενισχυτές Brand Name, που οφείλεις να γνωρίζεις

billionphotos-1641761

Η Διαδικασία

Αποτελεί ένα τόσο κρίσιμο τεχνικό στοιχείο, που όμως τις περισσότερες φορές παραβλέπεται.

Διαδικασίες, είναι τα βήματα που θα ακολουθήσεις για να εκτελέσεις μία λειτουργία, όπως το να κάνεις παρουσίαση των πωλήσεών σου, να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου ή ακόμα και το να απαντήσεις σε ένα τηλεφώνημα.

Για παράδειγμα, να υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τυχόν αλλαγές σε μία ιστοσελίδα που θα χρειαστεί ο πελάτης σου, για απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματά του, ακόμα και διαδικασίες που να καλύπτουν περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Έτσι, με το να εφαρμόζεις μία Διαδικασία ή ένα σύνολο Διαδικασιών στο χώρο της εταιρείας σου, δίνεις τη δυνατότητα στην ομάδα σου να εργάζεται μόνη της, με τους δικούς σου κανόνες και όπως ακριβώς θα το έκανες εσύ, ενώ επιτρέπεις στην επιχείρησή σου με το πέρασμα του χρόνου να επεκταθεί εύκολα.

billionphotos-1672208

Οι Άνθρωποι σου

Τον πιο σημαντικό τομέα, τον άφησα για το τέλος. Όταν λέω οι “Άνθρωποι σου”  , δεν αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο στους υπαλλήλους της επιχείρησής σου, αν και αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, αλλά στο σύνολο των διαπροσωπικών σου σχέσεων. Αυτοί οι άνθρωποι, εμπλέκονται άμεσα με την εταιρεία σου, δεδομένου ότι έχουν κοινό συμφέρον για την επιτυχία της και συνήθως είναι οι υπάλληλοι, οι κατασκευαστές, οι προμηθευτές, οι σύμβουλοι και οι πελάτες σου.

Αναλογίσου τα παρακάτω:

  • Πώς αντιμετωπίζεις τους υπαλλήλους σου, τι περιβάλλον τους παρέχεις στο γραφείο, ποια τεχνολογία χρησιμοποιεί η επιχείρησή σου και ποιο είναι το πλάνο αποζημίωσης τους;
  • Μείνε σε επαφή με τους πελάτες σου, που πληρώνουν τους λογαριασμούς τους  στην ώρα τους, καθώς αποτελούν πηγή προσωπικών συστάσεων και είναι το μέλλον της επιχείρησης σου.

Θυμήσου, πως η επιχείρηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από το σύνολο των διαπροσωπικών σου σχέσεων, γι’ αυτό το λόγο να μην ξεχνάς να επενδύεις σε αυτές.

  • Γνώρισε αυτούς τους ανθρώπους.
  • Συμπεριέλαβε τους στη λίστα του newsletter σου.
  • Συνδέσου μαζί τους μέσω social media και συγκεκριμένα, μέσω του LinkedIn.
  • Στείλε μια ευχητήρια κάρτα ή πρόσφερε τους κάποια υπηρεσία σου δωρεάν. Είναι σίγουρο πως θα το εκτιμήσουν και θα το θυμούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

billionphotos-1650931

Συμπερασματικά, δίνοντας έμφαση στο Προϊόν, τη Διαδικασία και τους Ανθρώπους σου – το “λαό σου” , θα λάβεις αξία που παρόμοια της δεν υπήρξε ξανά. Ωστόσο, ενέπνευσε τη Διαδικασία που θα αναπτύξει την εταιρεία σου και καλλιέργησε τις διαπροσωπικές σου σχέσεις σε όλους τους τομείς, για να δείξεις ότι νοιάζεσαι πραγματικά.

Με το να επιμένεις στο στόχο σου, παραμένεις και στο σκοπό σου, ενώ ταυτόχρονα “μοιράζεις” εμπειρία σε όλους όσους έρχονται σε επαφή με εσένα και το brand σου.

billionphotos-935867

πηγή: entrepreneur.com

Related Posts