Scroll Top

3 Ερωτήσεις – Μάθε αν η Δουλειά σου, δίνει Νόημα στη Ζωή σου

Το να βρίσκει κανείς νόημα στην εργασία του, είναι σημαντικό! Για τις επιχειρήσεις, είναι βασικό συστατικό για την ανάπτυξή τους. Σήμερα, τα πράγματα άλλαξαν κατά πολύ με το άγχος μας για τον κορωνοϊό, οι ανησυχίες μας γύρω από οικονομικά ζητήματα και πολλά άλλα, έχουν καταβάλλει αρνητικά το μεγαλύτερο κομμάτι της εργασίας αλλά και τον κόσμο γενικά.

Το να βρίσκει κανείς νόημα στην εργασία του, είναι σημαντικό! Για τις επιχειρήσεις, είναι βασικό συστατικό για την ανάπτυξή τους. Σήμερα, τα πράγματα άλλαξαν κατά πολύ με το άγχος μας για τον κορωνοϊό, οι ανησυχίες μας γύρω από οικονομικά ζητήματα και πολλά άλλα, έχουν καταβάλλει αρνητικά το μεγαλύτερο κομμάτι της εργασίας, αλλά και τον κόσμο γενικά.

Το να καθορίσουμε το πώς και το γιατί εργαζόμαστε, είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Με τόσους ανθρώπους που δεν εργάζονται όμως αυτή τη στιγμή, αν η εργασία σας προσδίδει νόημα στην καθημερινότητά σας, μοιάζει με πολυτέλεια. Το να εξετάσουμε όμως αυτές τις τρεις ερωτήσεις, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την τρέχουσα κατάσταση και να αρπάξουμε την επόμενη ευκαιρία που θα μας δοθεί στον εργασιακό τομέα.

Δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί για να βρούμε το νόημα στη δουλειά μας. Για μερικούς ανθρώπους, αποτελεί μια κοινότητα, μια οικογένεια, ότι ανήκουν κάπου. Για άλλους, πρόκειται για προσωπική εκπλήρωση. Άλλοι πάλι, αποσκοπούν μόνο στα χρήματα. 

Αντίκτυπος (
συνέπεια μιας πράξης ή ενός γεγονότος):  εχει  πολλαπλασιαστικό χαρακτηρα;

Ο αντίκτυπος είναι μία λέξη κλειδί. Μπορεί να σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό για τον καθένα, ριζικά καταλήγει σε κάτι αρκετά απλό. Οι ενέργειές σας έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα και αποτέλεσμα στην επιχείρηση, σε άλλους ανθρώπους, στον κόσμο γενικά; Προκαλείτε άτομα και ομάδες να κάνουν περισσότερα από όσα μπορούσαν να κάνουν χωρίς εσάς;  Τότε είστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνετε με τόση επιτυχία.

Νιώθεις πιο έξυπνος από χθες;

Πτυχία, μεταπτυχιακά, σεμινάρια και άλλα διπλώματα, είναι προφανώς πολύ σημαντικά για την άρτια σταδιοδρομία μας. Αλλά όταν πρόκειται να βρούμε το νόημα στην εργασία μας, το είδος της μάθησης είναι λίγο πιο άμεσο.

Είσαι λίγο πιο σοφός στο τέλος της ημέρας;

Είμαστε περίεργα όντα από τη φύση μας. Η εκμάθηση κάτι καινούργιου, είναι αναζωογονητική. Περνώντας όμως από την ίδια ρουτίνα, μέρα με τη μέρα, χάνεται η μαγεία. Όσο περισσότερο μαθαίνετε, τόσο πιο αφοσιωμένοι είστε στην καριέρα σας, ενισχύοντας τις ατομικές σας δεξιότητες και την ικανοποίηση και χτίζοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Διασκεδάζεις;

Ζείτε στην εργασία σας στιγμές χαράς – όχι μόνο ικανοποίησης, αλλά πραγματικής χαράς! Για παράδειγμα, να νιώσεις χαρά και συγκίνηση, που ξεκίνησες την επιχείρησή σου με τρία άτομα και ξαφνικά να συνειδητοποιείς ότι είστε δεκατρείς! Αυτή είναι πραγματικά μια στιγμή χαράς και διασκέδασης στη δουλειά σου. Μπορεί να είσαι υπάλληλος και να πέτυχες μια μικρή νίκη, να έλυσες ένα μικρό θέμα αλλά να σου έδωσε τόση χαρά και αισιοδοξία που πραγματικά να το διασκεδάζεις.

Μιλάμε απλά για ένα αίσθημα αισιοδοξίας γύρω από τη δουλειά σας. Είναι το κλειδί για την ψυχική υγεία των εργαζομένων, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και την αφοσίωση! Η διασκέδαση είναι συνήθως η απάντηση “ναι” στις δύο πρώτες ερωτήσεις.

Όταν μπορείτε να δείτε πραγματικά ότι έχετε κάποιο αντίκτυπο στον κόσμο γύρω σας, όταν αισθάνεστε ότι έχετε μάθει κάτι νέο, τότε ναι, η δουλειά σας μπορεί να είναι όντως διασκεδαστική και να σας δίνει κάποιο νήμα στη ζωή.

Δεν πιστεύω ότι πρέπει να απαντάτε ναι και στις τρεις αυτές ερωτήσεις όλη την ώρα, αν και θα ήταν το ιδανικό. Αλλά αν δεν μπορείτε να απαντήσετε θετικά στην πλειοψηφία αυτών των ερωτήσεων, τις περισσότερες φορές, το να βρείτε το πραγματικό νόημα στη δουλειά σας μπορεί να είναι ένας άθλος. Όταν βρίσκεστε κάπου που δεν βρίσκεται το πραγματικό νόημα του γιατί δουλεύω εδώ, ποιος είμαι; Πρέπει να αλλάξετε επειγόντως τη φύση των έργων σας και να συνεργαστείτε με διαφορετικούς συναδέλφους. Κάποιες φορές, απλά πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Το αντίδοτο στην αβεβαιότητα αυτού του κόσμου, είναι κάποιος να εκτιμήσει την αξία που προσφέρετε στην εταιρεία, τους συναδέλφους, τους πελάτες, στην κοινότητα αλλά κυρίως στον εαυτό σας.

Το 2020 μας ανάγκασε όλους να κάνουμε μια βαθύτερη αναζήτηση και να απαιτήσουμε περισσότερα από τη δουλειά μας – για όλες τις προκλήσεις που μας έφερε φέτος, αυτή είναι μια απροσδόκητα ανοδική πορεία…

Related Posts