Scroll Top

Τότε και Σήμερα: η εξέλιξη των Λογοτύπων μεγάλων εταιρειών

logotype-evolution-feuturing

Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των αναγκών, αλλάζουν και τα λογότυπα μεγάλων εταιρειών. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που συμβαίνει. Ένα λογότυπο που σήμερα δε θυμίζει σε τίποτα το παλιό που πρωτοξεκίνησε. Παρακάτω, έχω διαλέξει μερικές μεγάλες εταιρείες και παρουσιάζονται τα λογότυπα και η εξέλιξή τους από την αρχή έως σήμερα:

1. Apple

 

apple-logo2
Apple – Logo Evolution

 

Ένα λογότυπο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, είναι αυτό της εταιρείας Apple. Η εξέλιξή του, είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα.

Το 1976, οι Steve Jobs, Steve Wozniak και Ronald Wayne δημιούργησαν την Apple. Η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως, ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού.

Όταν πρωτοξεκίνησε, το λογότυπο είχε σχεδιαστεί από τους Jobs και Wayne και ήταν μια περίπλοκη εικόνα του Ισαάκ Νεύτων να κάθεται κάτω από ένα δέντρο με την επιγραφή: Newton … A Mind Forever Voyaging Through Strange Seas of Thought … Alone.” Ίσως να μην ήταν σύμπτωση και η μείωση των πωλήσεων εκείνο το χρονικό διάστημα.

Ο Rob δημιούργησε αμέσως το «Ουράνιο Τόξο» της Apple, που ήταν το λογότυπο της μέχρι το 1998. 

Μία από τις φήμες για το δαγκωμένο μήλο, είναι ότι η Apple ήταν ένα αφιέρωμα στο Newton και το μήλο του που ανακάλυψε τη βαρύτητα της γης.  Επίσης, το USP (Unique Selling Proposition) για την Apple εκείνη την εποχή, ήταν τα έγχρωμα γραφικά στα χρώματα της ίριδας

Μια άλλη εκδοχή, είναι ότι αποτίνεται φόρος τιμής στον μαθηματικό Alan Turing, πατέρα τον υπολογιστών, που αυτοκτόνησε τρώγοντας ένα μήλο, εμποτισμένο με κυάνιο.

Ο Janoff είπε σε μια συνέντευξη ότι χρησιμοποίησε το λογοπαίγνιο με τις λέξεις “byte” (ψηφίο) και “bite” (δάγκωμα), που εκείνη την περίοδο ήταν το “Byte into an Apple“. Έτσι, επέλεξε το λογότυπό του να παραπέμπει σε ένα δαγκωμένο μήλο και όχι σε κάποιο άλλο φρούτο.

Το 1998, όταν ξεκίνησε το νέο iMac άλλαξε το χρώμα του λογοτύπου σε μαύρο.

Αργότερα το 2011, εμφανίζεται σε ασημί χρώμα.

Από το 2014 έως και σήμερα, φαίνεται όσο πιο απλό μπορεί να είναι, σε μια ανοιχτή απόχρωση του γκρι.

Όπως και να έχει, είναι ένα από τα πασίγνωστα σύμβολα στον κόσμο αυτό, ενώ το δαγκωμένο μήλο είναι αυτό που χαρακτηρίζει πλέον την εταιρεία.

 

2. Mozilla Firefox

 

firefox-logo
Mozilla Firefox – Logo Evolution

 

Μια νέα εφαρμογή περιήγησης του διαδικτύου κάνει την εμφάνισή της το 2002, με όνομα “Φοίνιξ“, από τους Dave Hyatt και Blake Ross. Το όνομα αυτό, έπρεπε να αλλάξει λόγω νομικών θεμάτων με το brand, το οποίο ονομάζεται πλέον “Firebird” για να διατηρηθεί και το αρχικό λογότυπο. Δυστυχώς υπήρξε νομικό πρόβλημα και με αυτό το brand, αναγκάζοντάς τους να το μετονομάσουν στο γνωστό σε όλους μας “Firefox“.

Το διάσημο λογότυπο με την αλεπού να αγκαλιάζει την υδρόγειο, σχεδιάστηκε το 2003 από το επαγγελματία σχεδιαστή John Hicks.

Διατηρείται έως και σήμερα, με μικρές παραλλαγές στα χρώματα και την ουρά της αλεπούς

Δείτε περισσότερα: www.mozilla.org

 

3. IBM

 

logo-ibm
IBM – Logo Evolution

 

Η IBM ξεκινά με την επωνυμία “The International Time Recording Company” –ITR. Προϊόν της εταιρείας ήταν συσκευές χρονομέτρησης, με  δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1888 στον Willard LBundy, το 1846 στο Otsego στην Νέα Υόρκη

Το 1911, συγχωνεύθηκε με την Computing – Tabulating – Recording Company. Έτσι, στο λογότυπο πλέον εμφανίζονται οι εταιρείες ITR και CTR.

Αργότερα, το  1924 η Computing – Tabulating – Recording Company άλλαξε την επωνυμία της σε International Business Machines CorporationΤα περίτεχνα γράμματα του αρχικού λογοτύπου CTR” έγιναν “Business Machines με γραμματοσειρά sansSerif και είχαν μορφή υδρογείου. Την περιέβαλε δακτύλιος με τη λέξη International.

Το 1947, η IBM αφαιρεί τη σφαίρα από το λογότυπό της. Άλλη μια καινοτόμα αλλαγή στην επιχείρηση, ήταν η χρήση των διάτρητων καρτών από επιχειρήσεις που μπήκαν στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Το 1956, διορίζεται ο Tom Watson, Jr ως Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία. Μαζί με τα νέα επιχειρηματικά του πλάνα, άλλαξε και το λογότυπο. Το νέο λογότυπο, απεικονίζει την αλλαγή στην εταιρεία, χωρίς να την αποκόβει από το παρελθόν. Το νέο λογότυπο, έδειχνε πιο minimal και σταθερό.

Μια επιπλέον αλλαγή στο λογότυπο, ήταν η προσθήκη λωρίδων, απεικονίζοντας την ταχύτητα και τον δυναμισμό. Από τότε το λογότυπο παραμένει ίδιο με αναγνωρισιμότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

4. Google

 

google-logo
Google – Logo Evolution

 

Το 1996 στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές της επιστήμης των υπολογιστών, ο Larry Page και ο Sergey Brin, έχτισαν μια μηχανή αναζήτησης

Το όνομα προέρχεται από τη λέξη Googol (εκείνος που ακολουθείται από 100 μηδενικά).

Διαβάστε επίσης: Η άγνωστη ιστορία του ονόματος της Google.

Το πρώτο λογότυπο, δημιουργήθηκε από τον Sergey Brin.

Αργότερα, προστέθηκε ένα θαυμαστικό, που θυμίζει κάτι από… Yahoo!

Το 1999, ο Ruth Kedar, σύμβουλος τέχνης του Στάνφορντ και καθηγητής, σχεδίασε το λογότυπο της Google πιο ξεκάθαρο και απλοποιημένο αρκετά

Σήμερα, το βλέπουμε στην πιο απλή μορφή του, σαφώς ακόμη πιο ευανάγνωστο και καθαρό.

 

5. Microsoft

 

Microsoft-Logo
Microsoft – Logo Evolution

 

Το 1975ο Bill Gates και ο PaulAllen κωδικοποίησαν την πρώτη γλώσσα υπολογιστών για υπολογιστές, με το όνομα BASIC. Με αφορμή το γεγονός αυτό, έδωσαν στην εταιρεία τους το όνομα MicroSoft.

Μέσα σε έναν χρόνο, ένωσαν τις δύο λέξεις σε μία.

Για τα επόμενα 12 χρόνια, το σήμα είχε ένα διακριτικό όμικρον. Οι εργαζόμενοι το αποκαλούσαν “Blibbet”. Έτσι για την ιστορία, λέγεται ότι τότε η καφετέρια της Microsoft, είχε ένα διπλό cheeseburger που το είχε ονομάσει Blibbet Burger”.

Το 1987 δημιουργήθηκε νέο λογότυπο. Λέγεται πως στην εταιρεία δημιουργήθηκε εκστρατεία από τους υποστηρικτές του παλιού λογοτύπου, με σύνθημα… “Save the Blibbet“. Το νέο λογότυπο σχεδιάστηκε από τον Scott Baker και έγινε γνωστό ως το λογότυπο… Pacman”, γιατί το “o” είχε ένα διακριτικό κόψιμο.

Το 1994, έγιναν προσπάθειες να ενσωματωθούν σλόγκαν όπως: “Where do you want to go today?”, “People Ready”, “Start Something”, “Making it Easier κ.ά..

Η εταιρεία είναι γνωστή παγκοσμίως και δεν είναι ανάγκη να αλλάξει το λογότυπο της. Οι άνθρωποι το γνωρίζουν και έχουν ήδη συνδεθεί μαζί του. 

Το 2012 γίνεται αναθεώρηση του λογοτύπου με δύο χαρακτηριστικά: λογότυπο και σύμβολο.

Χρησιμοποιείται η γραμματοσειρά Segoe και το σύμβολο είναι σημαντικό πλέον στον ψηφιακό κόσμο. Τα διαφορετικά χρώματα στο σύμβολο, εκφράζουν την ποικιλία των προϊόντων της Microsoft.

ΔιαβάστεΠώς το χρώμα επηρεάζει το Brand μιας επιχείρησής στο Διαδίκτυο;

0066.MSFT-Logo-RGB-450x165_LogoParts

 

https://youtu.be/OzkZWvAJUr0

6. LG

 

LG-LOGO
LG – Logo Evolution

 

Η LG δημιουργήθηκε με συγχώνευση δύο εταιρειών: την Lucky (χημική εταιρεία καλλυντικών – 1947) και την Goldstar (εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφώνων – 1958). Το ίδιο άτομο είχε και τις δύο αυτές εταιρείες.

Το 1995, η Lucky και η Goldstar έγιναν LG Electronics.

Στην πραγματικότητα, η LG είναι ένας νοτιοκορεατικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων. Υπάρχει σειρά LG εταιρειών, που άλλαξαν επίσης τα ονόματά τους. Όλες οι εταιρίες του ομίλου έχουν το σλόγκαν “Life is Good. Η LG επιμένει πως το λογότυπό της δεν προέρχεται από την συγχώνευση των 2 εταιρειών, αλλά ότι είναι απλά “LG”. Εγώ πάλι πιστεύω ότι είναι από το Life is Good σαν μεταγενέστερη που το είδα πρώτη φορά, χωρίς να γνωρίζω την ιστορία του…

7. NOKIA

nokia-logo-evolution
NOKIA – Logo Evolution
Το όνομα της εταιρείας, θα αποδοθεί στην μονάδα χαρτοπολτού από ξύλο, στις όχθες του ποταμού Nokianvirta στην πόλη της Nokia.
Στα φινλανδικά «Nokia» σημαίνει νυφίτσα. Κάτι εντελώς άσχετο δηλαδή με τα επιχειρηματικά και την εικόνα της εταιρείας.
Η Nokia Corporation δημιουργήθηκε το 1967, από συγχώνευση 3 εταιρειών: της Rubber Works, της NokiaWood Mill και της Cable Works. Η εταιρεία ωστόσο, έχει ασχοληθεί με το εμπόριο διαφορετικών προϊόντων, όπως τηλεοράσεις, παπούτσια, ελαστικά αυτοκινήτων κ.ά..
Συμπέρασμα; Η εξέλιξη και του λογοτύπου της και η έννοια του έχουν πλήρης ασάφεια με το πέρασμα του χρόνου.

Related Posts