Scroll Top

Ποιοι επιτυγχάνουν και πάνε μπροστά, και ποιοι κοιτάνε την ουρά τους;

Είναι κάποιες βασικές αρχές που έχουν σχεδόν όλοι οι ηγέτες (leaders) στην καθημερινότητα τους, την ζωή τους και την επιχείρηση που δραστηριοποιούνται. Δεν χρειάζεται να είσαι διευθυντής, ή ελεύθερος επιχειρηματίας ή ανώτατος υπάλληλος για να είσαι leader.

Αρκεί να ανήκεις σε μια ομάδα, ή να έχεις ξεκινήσει κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Όσοι πάνε μπροστά, έχουν αρκετές από τις παρακάτω συνήθειες.

Καλλιεργούν το περιβάλλον ασφαλούς διαλόγου

Προκαλούν τους άλλους να μιλήσουν άνετα. Να πουν την γνώμη τους και να σκέφτονται δημιουργικά με ενθουσιασμό χωρίς να φοβούνται και να σκέφτονται εις τριπλούν αυτό που έχουν να πουν. Μάθετε να ακούτε και να δέχεστε όχι απλά το διαφορετικό αλλά μερικές φορές το τελείως αντίστροφο από αυτό που σκέφτεστε· το οποίο αρκετές φορές ίσως είναι αρκετά καταλυτικό!

Λαμβάνουν αποφάσεις

Η απόσταση από την θεωρία στην πράξη είναι ολόκληρο χάσμα. Αποκτήστε αυτή τη λαμπρή συνήθεια του “Δεν το σκέφτομαι και πολύ…” και κάντε πράξεις. Στο 24ωρο που περνάει καταγράψτε ποιες αποφάσεις πήρατε και τι πράξατε καθημερινά.

Επικοινωνούν για προσδοκίες

Στην καθημερινή τους επικοινωνία ζητούν πράγματα. Συ-ζητώ σημαίνει ότι ζητάω μαζί με κάποιον. Ζητήστε πράγματα λοιπόν, συζητήστε για στόχους και αν χρειαστεί να επιβληθείτε ή και να επιβάλλετε ορισμένες φορές αυτό που είναι απαραίτητο. Όχι απαραίτητα δια της βίας, αλλά με επιχειρήματα.

Προσκαλούν τους άλλους να στύψουν το μυαλό τους

Δεν είναι απόλυτοι. Δίνουν σαφή ερωτήματα και όχι στεγανές εντολές. Ακόμη και για σοβαρά ζητήματα, όταν σας ρωτούν για το Πως να γίνει το ένα και Πως το άλλο, τότε μην είστε άμεσοι και απόλυτοι.

Μπορείτε να δώσετε ένα σαφές ερώτημα ώστε να βάλετε τον άλλο να στύψει λίγο το μυαλό του και να μάθει πως να βρίσκει την απάντηση.

Αυτός είναι ο στόχος: να μάθουμε πως να μαθαίνουμε και όχι πάντα να τα βρίσκουμε όλα μηχανικά έτοιμα από κάποιον ανώτερο.

Είναι υπόλογοι στους άλλους

Το οποίο σημαίνει πως ο λόγος τους όχι απλά περνάει αλλά είναι νόμος. Όταν συμβαίνει αυτό όλοι νοιώθουν ότι είναι σίγουροι και έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας.

Όταν κάτι βγει εκτός προγράμματος τότε ενημερώνουμε και αποφασίζουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών πρέπει να είστε δίκαιοι και άμεσοι.

Εμπνέουν και ηγούνται με το παράδειγμα

Πάνω από όλα τα λόγια και τα ρητορικά quotes, μένει η πράξη. Ένας καλός γονιός λ.χ. περνάει τον λόγο του με το παράδειγμα και συνήθως ποτέ με τις κουβέντες.

Ο Αλέξης Τσίπρας όταν εκλέχθηκε πρωθυπουργός πήγαινε κι προσκυνούσε με τον Πάνο Καμμένο τους αγωνιστές και τους εθνομάρτυρες. Μετά από 3 χρόνια έδωσαν το όνομα της Μακεδονίας.

Ο Αλέξανδρος ο Μέγας όταν μετά από πολυήμερη πεζοπορία χωρίς νερό, βρήκαν μια πηγή, είπε ότι θα πιει τελευταίος νερό μετά από όλο το στράτευμα. Και έτσι έκανε.

Μετρούν και Ανταμείβουν την αποτελεσματικότητα

Η προσπάθεια είναι πάντα αξιόλογη αλλά πάντα μένει το αποτέλεσμα. Θέλουμε δεν θέλουμε, στη ζωή όλοι από αυτό αξιολογούμαστε. Ανταμείψτε δίκαια τον αποτελεσματικό συνάδελφο σας και μετρήστε σε βάθος τις τεχνικές και το αποτέλεσμα των άλλων.

Δίνουν συνεχώς Feedback

Θετικό και αρνητικό. Ειδικά το θετικό· το τονίζουν επίμονα και ξεκάθαρα. Όταν κάποιος πάει καλά, έχει βρει τη μέθοδο, έκανε τα πράγματα και “πήραν μπρος” τότε δώστε του τα εύσημα. Με λέξεις και με πράξεις.

Όταν πρόκειται για αρνητικό feedbak κάντε το με τέχνη και με λίγο ανθρωπιά. Επίσης εκτός από το αρνητικό feedback χρειάζεται και η καθοδήγηση για την μέθοδο προς το σωστό αποτέλεσμα ώστε την επόμενη φορά το feedback να είναι θετικό.

Διαθέτουν και Διανέμουν σωστά το ταλέντο

Τόσο του δικού τους, αλλά και των άλλων. Ο κάθε ένας μας κάπου είναι μάστερ. Κάποιοι σε πολλά πράγματα, άλλοι σε λίγα. Επικεντρωθείτε σε αυτά, και αναθέστε στο κάθε ταλέντο να κάνει την αντίστοιχη δουλειά. Ενισχύστε αυτό το ταλέντο, είτε με ενθάρρυνση είτε με εκπαίδευση/ανάπτυξη.

Ρωτούν και αναζητούν συμβουλές

Δεν το παίζουν παντογνώστες γιατί απλά δεν είναι. Κάνουν αξιοπρεπείς και λεβέντικες ερωτήσεις χωρίς κόμπλεξ, με κύριο σκοπό την απόκτηση άμεσων πρακτικών συμβουλών.

Όταν ήμουν στην αρχή της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, σε μικρή σχετικά ηλικία, είχα πάει ως τεχνικός υπολογιστών μαζί με τον μάστερ αφεντικό να επισκευάσουμε 10 υπολογιστές σε μια εταιρεία. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε σοβαρό πρόβλημα με όλους τους υπολογιστές, το οποίο δεν το είχα ξανασυναντήσει και από ότι κατάλαβα, ούτε και το αφεντικό γνώριζε την λύση του προβλήματος.

Ωστόσο, μπροστά στον πελάτη, το αφεντικό μου απηύθυνε τον λόγο με μια υψηλή αυτοπεποίθηση: “Και τι πιστεύεις ότι φταίει σύμφωνα με την εμπειρία σου;” Στην αρχή πάγωσα, αλλά με ταχύτητα φωτός – και χωρίς να έχω καθόλου εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα – βρήκα την λύση και την πρότεινα. “Αυτό θα έλεγα και εγώ…” είπε το αφεντικό χωρίς καν να είχε σκεφτεί κάτι. Το πρόβλημα λύθηκε, και έτσι έμαθα το ότι μπορείς να βρεις λύση για αυτό που θέλεις, όταν το θέλεις.

Λύνουν τα προβλήματα· αποφεύγουν την αναβλητικότητα

Από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, για αυτούς που πάνε μπροστά, αυτό είναι μια αέναη μάχη. Η αναβλητικότητα είναι μεγάλος εχθρός τους και δεν αφήνουν τίποτα άλυτο.

Θετική ενέργεια και θετική στάση

Χρειάζονται και τα δύο. Νιώθουν τόσο καλά όσο και το βγάζουν προς τα έξω. Και τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο, γιατί δεν είναι πάντα ρόδινα τα πράγματα στην καθημερινότητα μας.

Είναι εξαιρετικοί δάσκαλοι

Σκορπίζουν γνώση, μαζεύουν χαρά. Επίσης με την εκπαίδευση του προσωπικού επιτυγχάνεται και η ανάπτυξη. Δείχνουν το πως γίνεται αυτό, και δεν το κρύβουν. Επίσης δημιουργούν και το κλίμα για να μπορέσει ο άλλος να σε ρωτήσει κάτι προς γνώση.

Επενδύουν στον άνθρωπο

Δεν κοιτούν μόνο τα νούμερα, τα έργα και τα τις επιχειρήσεις. Επενδύουν στις ανθρώπινες σχέσεις, όπου υπάρχει φιλότιμο, εμπιστοσύνη και ευθύτητα.

Πράγματι απολαμβάνουν τις ευθύνες

Μερικές φορές λειτουργεί και αρνητικά προς το πρόσωπο τους, αλλά είναι μπροστάρηδες σε κάθε εγχείρημα, και φέρνουν τον εαυτό τους μπροστά σε ομαδικές εργασίες.

 

inspired by forbes.com